aprilie 16, 2024
cabluri de retea si internet

Mufarea sau sertizarea unui cablu de rețea și internet

Mufa folosită la mufarea sau sertizarea unui cablu de rețea și internet in ambele variante, este modelul RJ45.

Calculatoarele, Huburile sau Switchurile se pot lega între ele prin două modalități: straight sau crossover. Cablul UTP/STP constă din 4 perechi de fire de culori diferite:

• (Perechea1) Portocalie, alcătuită din firele: alb-portocaliu și portocaliu
• (Perechea2) Albastră, alcătuită din firele: alb-albastru și albastru
• (Perechea3) Verde, alcătuitădin firele: alb-verde și verde
• (Perechea4) Maro, alcătuită din firele: alb-maro și maro

Patchcord

sertizare cabluri de retea si internet

Ordinea culorilor (color code RJ45) pentru sertizarea unui cablu de rețea și internet

1. Alb-portocaliu
2. Portocaliu
3. Alb-verde
4. Albastru
5. Alb-albastru
6. Verde
7. Alb-maro
8. Maro

Crossover

Pentru a lega două calculatoare între ele, fără a folosi un switch sau orice alt fel de dispozitiv, se folosește un cablu crossover, care se mufează diferit la ambele capete:

sertizare Crossover cablu retea si internet

Ordinea culorilor (color code RJ45) pentru sertizarea unui cablu direct prin metoda crossover

1-3 Alb-portocaliu
2-6 Portocaliu
3-1 Alb-verde
4-7 Albastru
5-8 Alb-albastru
6-2 Verde
7-4 Alb-maro
8-5 Maro


Cum se realizează comunicarea?

Prin perechile 1,2,3 și 6 în cazul conexiunii 10Mbps – 100Mbps

Pe toate firele 1-8 (se folosesc toate cele opt fire) în cazul conexiunii 1000Mbps denumită și conexiune Gigabit.

Tipuri de cabluri de retea folosite în rețelistică

Cablul de categoria 3 , cunoscut în mod obișnuit sub denumirea Cat 3 sau fir de stație , și mai puțin cunoscut sub numele de VG sau de voce (ca, de exemplu, în 100BaseVG ), este un cablu cu pereche torsadată neecranată (UTP) utilizat la cablarea telefonică . Face parte dintr-o familie de standarde definite în comun de Electronic Industries Alliance (EIA) și Telecommunications Industry Association (TIA) și publicate în TIA / EIA-568-B .

Deși sunt concepute pentru a transporta în mod fiabil date de până la 10 Mbit / s, rețelele de date moderne rulează la viteze mult mai mari, iar cablul Cat 5e sau mai bun este utilizat în general pentru instalații noi. 

Cablul de categoria 4 ( Cat 4 ) este un cablu format din patru perechi de fire de cupru răsucite neecranate (UTP) care susțin semnale de până la 20  MHz . Este utilizat în rețelele de telefonie care pot transmite voce și date de până la 16  Mbit / s.

Cablul de categoria 5 ( Cat 5 ) este un cablu cu perechi răsucite pentru rețele de calculatoare . Din 2001, varianta utilizată în mod obișnuit este specificația de categoria 5e ( Cat 5e ). Standardul de cablu oferă performanțe de până la 100 MHz și este potrivit pentru majoritatea varietăților de Ethernet pe pereche răsucite până la 1000BASE-T (Gigabit Ethernet). Cat 5 este, de asemenea, utilizat pentru a transporta alte semnale, cum ar fi telefonie și video .

Acest cablu este conectat în mod obișnuit folosind blocuri de perforare și conectori modulari . Majoritatea cablurilor de categoria 5 sunt neecranate , bazându-se pe designul echilibrat al perechii răsucite și pe semnalizarea diferențială pentru respingerea zgomotului.

Cablul de categoria 6 ( Cat 6 ), este un cablu standardizat cu pereche torsadată pentru Ethernet și alte straturi fizice de rețea , care este compatibil cu versiunile standard de cablu de categoria 5 / 5e și categoria 3 .

Cat 6 trebuie să îndeplinească specificații mai stricte pentru interferențe și zgomot de sistem decât Cat 5 și Cat 5e. Standardul de cablu specifică performanțe de până la 250 MHz, comparativ cu 100 MHz pentru Cat 5 și Cat 5e.

În timp ce cablul de categoria 6 are o lungime maximă redusă de 55 de metri (180 ft) atunci când este utilizat pentru 10GBASE-T, cablul de categoria 6A este caracterizat la 500 MHz și are caracteristici îmbunătățite ale interferentelor, permițând ca 10GBASE-T să fie rulat pentru aceleași 100 de metri (330 ft) distanță maximă ca variantele Ethernet anterioare .

Mufarea sau sertizarea unui cablu de rețea și internet

30.937 Vizualizari