martie 29, 2024
placa de baza

placa de baza

Placa de baza

Placa de bază (motherboard sau main board) este cea mai importantă componentă hardware a unui computer.

placa de baza; motherboard; pc motherboard; placa de baza a calculatorului;
Placa de baza PC Motherboard

Placa de baza este o compunenta care trebuie să reziste la temperaturi extreme și să facă față opririi continue și repornirii. Pentru a se asigura că plăcile de bază sunt capabile să facă față toleranțelor exigente, acestea sunt dezvoltate și fabricate cu grijă și atenție la detalii.

Fiecare componentă și dispozitiv periferic asociat unui computer specific depinde de placa de bază. Dacă s-a conectat la computer prin orice mijloace, printr-un port, slot de expansiune, magistrală serială universală (USB) sau fără fir prin Bluetooth sau infraroșu, totul depinde de suportul plăcii de bază. Există mult mai multe în aceste circuite complicate decât pare. O placă de bază modernă este o piesă complexă de circuite care merită investigații suplimentare.

Cum este fabricată o placă de bază

Proiectarea și fabricarea plăcii de bază pentru computer este un proces lung și complicat. Dezvoltarea unei noi plăci de bază implică colaborarea îndeaproape cu producătorul chipset-ului unității centrale de procesare (CPU). Noile plăci de bază de ultimă generație sunt concepute pentru a încorpora cele mai noi progrese în tehnologie. Odată ce producătorul de chipset și producătorul de plăci de bază sunt mulțumiți de design, acesta va intra în producție.

Producătorul plăcii de bază va proiecta mai multe plăci de bază similare pe baza aceluiași chipset. Produsul va avea specificații diferite, dictate de gama de prețuri pe piață. În unele cazuri, colaborarea producătorilor de chipset-uri va necesita elemente sau componente specifice care să fie adăugate la produse. Ca toate industriile, factorul principal în ceea ce privește specificațiile și componentele utilizate este costul. Plăcile de bază low-end sau mai ieftine conțin rareori cea mai recentă tehnologie care poate fi găsită în plăcile high-end mai scumpe.

Procesul real de fabricare a plăcilor de bază este mult mai complicat decât și-ar da seama mulți oameni. Ar fi ușor să presupunem că aceste componente hardware complexe sunt construite pe linii de producție de mașini robotizate. De fapt, procesul de fabricare a plăcilor de bază este doar parțial automatizat și se bazează destul de mult pe munca umană.

Prima parte a procesului este adăugarea tehnologiei de montare pe suprafață la o placă goală sau goală cu circuite imprimate (PCB). Lipirea se realizează automat prin încălzirea plăcii pentru a se topi și restabiliți lipirea pre-aplicată. Componentele mari sunt plasate în poziție prin munca umană înainte ca plăcile de bază să fie inspectate și testate. Placa de circuite este supusă unei serii de teste intensive, care includ de obicei un test de ardere. Aceasta este o procedură specifică care recreează extreme de stres pe care dispozitivul le va întâlni pe parcursul vieții sale. Odată ce placa de bază a trecut controlul calității, aceasta poate fi ambalată gata pentru distribuție și vânzare cu amănuntul. Întregul proces de fabricație durează aproximativ 15 minute de la început până la sfârșit.

Unitate centrală de procesare și suport pentru chipset

Chipset-ul unității centrale de procesare este important, deoarece este o tehnologie integrată. Chipset-ul este optimizat pentru a funcționa cu un procesor specific. Chipset-ul nu poate fi eliminat sau actualizat. Chipset-ul de la bord dictează ce unități centrale de procesor sunt compatibile cu placa de bază.

Suport pentru chipset grafic

Unele plăci de bază low-end au incorporate adaptoare grafice la bord. În plăcile de bază mai avansate, plăcile grafice sunt adăugate utilizând un slot de expansiune pe placa de bază. Tehnologia actuală este PCI Express (PCIE), care a înlocuit PCI și respectiv AGP. Un progres major în suportul chipset-urilor grafice pentru placa de bază a fost includerea atât a Nvidia SLI, cât și a ATI Crossfire pe aceeași placă de bază. Aceasta înseamnă că utilizatorul final are opțiunea de a alege să instaleze o placă grafică Nvidia sau o placă grafică ATI Radeon.

Viteza magistralei de date sau BUS -ului

Termenul de magistrală este folosit pentru a descrie arhitectura de transfer de date în cadrul sistemelor informatice și al plăcilor de circuite electrice. Acesta derivă din cuvântul bare care este o bandă (sau tub gol) de cupru sau aluminiu utilizat pentru a conduce electricitatea cel mai frecvent în stațiile electrice. Acest termen împrumutat și scurtat este acum utilizat exclusiv pentru a descrie rata transferului de date într-un sistem informatic. Viteza autobuzului este rata calculată a transferului de date și se măsoară în megahertz.

Chipset Northbridge

Majoritatea producătorilor de plăci de bază încorporează chipset-urile Northbridge și Southbridge în produsele lor. Aceste chipset-uri sunt concepute pentru a preveni blocarea (încetinirea) performanței computerelor în timpul sarcinilor intensive. Aspectul variază de la placă la placă, dar în termeni de bază Northbridge (cunoscut și sub numele de controler de memorie). În majoritatea cazurilor, Northbridge controlează comunicația între unitatea centrală de procesare (CPU), unitatea de procesare grafică (GPU) și memorie. Chipset-ul sau controlerul Northbridge este o componentă foarte semnificativă a plăcii de bază.

Chipset Southbridge

Chipset-ul Southbridge este responsabil pentru comunicarea între lenter componente pe placa de bază. Într-un sistem tipic, controlerul Southbridge comunică cu magistrala PCI, ceasul în timp real, gestionarea alimentării și alte câteva dispozitive.

Termenul „placă de bază” sau „placă de bază” se referă la cea mai importantă componentă găsită în interiorul unui computer personal sau PC. Este o placă de circuit mare montată pe o parte sau pe partea inferioară a carcasei computerului, în funcție de tipul de computer. Chiar și laptopurile conțin o placă de bază, dar acestea sunt concepute special pentru laptopul în care sunt montate. Există mai multe tipuri de plăci de bază și sunt clasificate după tipul de carcasă în care se încadrează, cunoscut și sub numele de factor de formă. ATX și mATX sau micro ATX sunt cele mai comune două tipuri instalate în majoritatea computerelor moderne.

Rolul plăcii de bază este de a permite tuturor să comunice între ele. Placa de circuite conține o serie de porturi sau conectori care permit diferitelor componente interne din computer să comunice cu procesorul, memoria etc. Toți acești conectori au un rol și permit ca diferite componente și dispozitive să fie montate sau instalate intern sau extern.

În restul acestui articol voi explica funcția fiecăruia dintre aceste porturi sau conectori și dispozitivele care pot fi conectate la acestea.

Socket CPU sau procesor

Socket-ul CPU este destul de explicativ, deoarece deține CPU. Există diferite tipuri de procesor disponibile și fiecare este conceput pentru a se potrivi unui anumit tip de socket CPU. Priza este proiectată astfel încât procesorul să poată fi montat doar într-un singur sens. Acest lucru este de obicei determinat de o serie de crestături decupate de pe marginile procesorului. Aceste crestături se vor potrivi cu soclul procesorului pentru instalarea corectă a procesorului. Soclul plăcii de bază CPU conține de obicei un mecanism sau un dispozitiv de blocare pentru a bloca ferm procesorul în siguranță în soclu.

Sloturi de memorie

Sloturile de memorie RAM țin memoria RAM a computerului în locul lor. Plăcile de bază pot avea montate diferite cantități de sloturi de memorie. În majoritatea computerelor de acasă există două, trei sau patru sloturi. La fel ca în soclul procesorului, sloturile de memorie sunt proiectate pentru a conține tipuri specifice de memorie. Sloturile au un număr de puncte ridicate concepute pentru a corespunde tipului corect de modul de memorie, de asemenea, ajută la determinarea orientării memoriei atunci când sunt instalate. La fiecare capăt al slotului poate fi găsit un dispozitiv de blocare mic. Aceste zăvoare sunt deschise înainte de a instala modulul de memorie și îl blochează în poziție când modulul este introdus în slot.

Conectori SATA

Acești conectori permit instalarea în computer a unor dispozitive precum hard disk-uri și unități CD / DVD. Cantitatea acestor conectori variază în funcție de placa de bază. Conectorul poate fi recunoscut prin priza mică în formă de L care previne montarea necorespunzătoare a cablurilor SATA.

Conectori IDE / PATA

Acestea sunt cele mai vechi tipuri de conexiuni pentru unitățile de disc și CD / DVD. Plăcile de bază mai vechi pot avea doi dintre acești conectori, unul primar și cel secundar. Un cablu IDE ar fi folosit pentru a conecta până la două dispozitive la fiecare conector. Conectorul are două rânduri de pini și o crestătură decupată dintr-o parte care permite montarea ușoară a cablurilor, asigurându-se că sunt montate corect. Plăcile de bază moderne pot avea un singur conector IDE montat pentru a permite instalarea unui hard disk mai vechi sau a unei unități CD / DVD.

Slot grafic AGP, PCI-Express

Acesta este un slot de culoare maro folosit pentru a se potrivi cu plăcile grafice AGP, pe unele plăci de bază, acesta ar avea un mic zăvor la un capăt pentru a ține în siguranță placa grafică în poziție. Pe placile de bază moderne sloturile AGP au fost inlocuite permanent de sloturile PCI Express. Ca si uloare, pot fi albastre, iar mai nou negre.

Sloturi pentru carduri de expansiune PCI, PCI-E, mini PCI-Express

Acestea sunt de obicei de culoare albă, iar numărul poate varia în funcție de placa de bază. Vechiul PCI a fost înlocuit acum cu standardul PCI-E sau PCI Express. Acestea permit instalarea de carduri de expansiune precum sunet, rețea sau carduri multimedia, permițând extinderea ușoară a funcționalității computerelor. Montarea unui card implică pur și simplu împingerea cardului de expansiune în slot atunci când computerul este oprit.

Conectorii plăcii de bază necesari pentru modulele externe

Placa de bază conține o serie de conectori mici în diferite locații din jurul plăcii. Ele constau de obicei dintr-un număr de știfturi ridicate. Acești conectori antet au o varietate de utilizări. Unele permit conectarea porturilor USB amplasate pe carcasă, altele sunt pentru conectarea conexiunilor audio de pe panoul frontal, cum ar fi mufele pentru căști și microfon de pe carcasa computerului. Conectarea la aceste anteturi poate fi dificilă și este de obicei necesară consultarea unui manual al plăcii de bază.

Porturi externe

Pe marginea din spate a plăcii de bază există o serie de porturi care sunt vizibile în partea din spate a computerului. Acestea pot varia în funcție de vârsta consiliului. Porturile comune sunt PS2, care sunt colorate în violet pentru conectarea unei tastaturi, verde pentru conectarea unui mouse. Poate exista și un port de imprimantă roșu paralel, deși acestea sunt rareori găsite pe plăcile moderne. Un alt port mai puțin obișnuit pe plăcile moderne sunt conectorii seriali turcoaz care sunt utilizați pentru a conecta o varietate de dispozitive, cum ar fi modernele vechi, scanerele de coduri de bare etc. dar acest lucru nu este întotdeauna prezent. Sunt și porturi de conectare USB și audio situat în partea din spate a plăcii, permițând conectarea dispozitivelor USB externe și a sistemelor de difuzoare sau a microfoanelor la computer.

După cum putem vedea mai sus, placa de bază este elementul central atunci când vine vorba de conectarea tuturor componentelor computerului în interiorul și în exteriorul computerului. Deci, cum controlează placa de bază toate aceste dispozitive și le permite să comunice cu succes?

Pe placa de bază există uneori unul sau două micro-cipuri care controlează funcțiile plăcii de bază. Uneori sunt cunoscute sub numele de chipset, dar numele corecte sunt chipset-urile „Northbridge” și „Southbridge”. Fiecare are un rol specific pentru controlul diverselor funcții de comunicare între diferitele componente conectate la placa de bază.

3.872 Vizualizari