Sursa de alimentare PC. Achizitie si Asamblare
Cum să alegeți o sursă de alimentare pentru a alimenta computerul
Ce înseamnă o sursa PC „ATX”? ATX înseamnă Advanced Technology eXtended. În rezumat, definește un set de standarde în măsurători și forme care ajută la transformarea unor lucruri precum sursele de alimentare ale computerului interschimbabile între ele.
Scriem acest articol despre alegerea sursei de alimentare potrivite pentru computerul dvs., pentru a vă ajuta în procesul de luare a deciziilor. Fie că achiziționați o sursă de alimentare pentru noul computer sau înlocuiți una pentru cel existent, sperăm că următoarele informații vă vor ajuta în acest proces.
Prima întrebare pe care ți-o pui este: „Este sursa mea de alimentare un factor de formă ATX?”. Dacă sunteți în căutarea unei surse de alimentare ATX, asigurați-vă că sursa de alimentare este într-adevăr ATX, nu micro ATX sau altul, deoarece nu se va potrivi.
Poate că cea mai bună metodă de utilizat în selectarea unei surse de alimentare este compararea dimensiunilor fizice. Asigurîndu-vă asupra faptului că sursa poate fi găzduită de carcasa folosită, înălțimea, lățimea și adâncimea sursei de alimentare trebuiesc comparate cu cea de schimb. Dacă înlocuiți o sursă de alimentare existentă, atunci măsurați-o înainte de a achiziționa una nouă.
Dacă sursa dvs. de alimentare este considerabil mai mică decât dimensiunile tipice ale surselor de alimentare atx, ar putea fi posibil să aveți o sursă de alimentare micro atx. Dacă dvs. credeți că ați putea avea o sursă de alimentare micro atx, atunci puteți compara dimensiunile acesteia cu ale unei surse PC de tip micro atx.
După ce ați ales sursa de alimentare în funcție de dimensiunile fizice, trebuie să aruncați o privire asupra conectorilor de care aveți nevoie pentru sursa de alimentare. Diferite surse de alimentare au conectori diferiți, deci este mai bine să alegeți o sursă cu conectorii necesari și care să corespundă tuturor nevoilor de alimentare a tuturor componentelor computerului.
Este în regulă dacă veți achiziționa o sursă de alimentare și nu veți folosiți unii conectori. Puteți să îi lăsați neconectați. Majoritatea construcțiilor PC au în plus cabluri cu conectori de rezervă. Mai jos sunt imagini ale unor conectori obișnuiți găsiți pe sursele de alimentare atx.
Conector ATX 20 pini – Conectorul ATX 20 pini care se introduce într-o placă de bază atx. Dacă placa de bază are un slot pentru conectorul cu 20 de pini prezentat în grafic, puteți fi aproape 100% sigur că este necesară o sursă de alimentare ATX pentru placa de bază.
Asigurați-vă că acordați o atenție deosebită numărului de pini. Pe unele computere acest conector conține 24 de pini în loc de 20 de pini.
Conector ATX cu 24 de pini – Unele plăci de bază de computer necesită un conector ATX cu 24 de pini. Toate sursele moderne au cei 4 pini în plus detașabili. Așadar vor alimenta atât plăci de bază noi cât și plăci de bază de generație mai veche.
Conector IDE cu 4 pini (denumit si conector molex) – Acesta este conectorul IDE care alimentează hard disk-urile și unitatile optice DVD. Majoritatea surselor de alimentare atx au 4 conectori de acest tip incluși. Dacă aveți nevoie de mai mult de 4 conectori, cel mai bine este să cumpărați y-splittere pentru a crește numărul de conectori. Achiziționarea de surse de alimentare cu mai mult de 4 conectori poate fi adesea mult mai costisitoare decât achiziționarea unui y-splitter.
Conector Sata – Hard disk-urile, SSD-urile și unitățile optice din prezent, se vor alimenta folosind conectori sata, fiind astfel cei mai populari.
Trebuie să știți de câtă putere veți avea nevoie. Este în regulă să cumpărați o sursă de alimentare mai mare decât necesarul total dictat de consumurile maxime ale fiecărei componente din computer. Pe de altă parte, cumpărarea unei surse de alimentare care este egală sau sub necesarul maxim cumulat al tuturor componentelor, este un lucru ce trebuie evitat.
Cum se instalează o sursa de alimentare pentru desktop PC.
Sursa de alimentare livrează curentul electric necesar funcționării întregului sistem desktop PC.
1. Măsuri de siguranță și deschiderea carcasei.
Sursa de alimentare are, de asemenea, capacitatea de a reține încărcături electrice mari, în condensatori cu valori nai mari de 400V, chiar și după ce ați deconectat-o. Este bine să știm aceste lucruri în avans, astfel încât să nu facem greșeli sau să nu ne rănim, sau să provocăm defecțiuni asupra altor componente. Setați comutatorul de tensiune pe pozitia 0 sau oprit, în caz că acesta există. Unele surse nu au un atfel de comutator propriu.
Primul pas este desfacerea carcasei PC. Dacă aveți un mini-tower, middle-tower sau mini ATX, contează deoarce în cazul mini atx-urilor carcasa poate avea o deschidere diferită. De regulă, deșurubați panoul lateral sau frontal.
2. Aliniați și asigurați sursa de alimentare.
Următorul pas în învățarea modului de instalare a unei surse de alimentare pentru desktop este să îl aliniați la carcasă și apoi să-l asigurați corect. Sursa de alimentare are patru găuri de montare care se potrivesc celor patru găuri de montare de pe spatele carcasei computerului. Veți observa, de asemenea, că sursa de alimentare este o componentă destul de grea.
Va trebui să introduceți sursa de alimentare în computer și să aliniați orificiile de montare cu cele ale carcasei computerului, apoi să folosiți o șurubelniță pentru a o fixa cu șuruburile sale.
Unele carcase de computer au mici pervaze pe care puteți așeza sursa de alimentare, facilitând asamblarea. Învățarea modului de instalare a componentelor computerului necesită un pic de răbdare, precum și o anumită abilitate din partea tehnicianului.
3. Conectați cablul principal al sursei de alimentare la placa de bază.
Veți conecta sursa de alimentare la placa de bază. Cel mai frecvent tip dintre acestea sunt conectorii ATX. Acestea sunt cablurile standard cu 24 de pini. Dacă aveți de montat un computer mai nou, poate fi necesar să conectați și un conector de 12v cu 4 sau 8 pini la placa de bază. Acest conector are rolul de a alimenta separat procesorul. De asemenea sursele moderne vor avea pini detasabili 4 cu 4 pentru a alimenta toaate tipurile de plăci de bază, atât mai vechi cît si mai noi sau cu procesoare mai puternice.
4. Conectați alimentările pentru dispozitivele interne.
Conectorii cunoscuți în mod obișnuit sub numele de conectori „molex” sunt folosiți în prezent mai mult pentru a alimenta coolerele sau controller-ele RGB. Conectorii de alimentare SATA, de regulă negrii sunt folosiți pentru a alimenta unitățile de stocare SSD, HDD si unități optice DVD-RW.
5. Conectați cablul de alimentare către priză și porniți sistemul PC.
Aproape ați terminat. Reverificați conexiunile dintre sursa de alimentare și placa de bază (20-24 pini și 4-8 pini) cât și conexiunile către celelate componente (SATA, Molex, PCI-Express). Asigurați-vă că toate aceste conexiuni sunt sigure și complet înfipte.
Dacă da, sunteți gata să conectați cablul de alimentare către priză și să porniți sistemul. Închideți carcasa computerului plasând capacul la loc și înșurubându-l. Mai întâi, conectați cablul de alimentare la sursa de alimentare. Apoi atașați cablul de curent alternativ la priza de perete sau prelungitor și puneți comutatorul de alimentare în poziția 1 (pornit). Porniți computerul.
Dacă ați urmat acești pași în ordine, veți auzi zgomotul liniștitor al ventilatoarelor, fapt ce demonstrează că sursa oferă în mod corect curentul necesar computerului pentru a porni. Verificați apoi în sistemul de operare, unitățile optionale SSD, HDD, DVD-ROM/RW pentru a vă asigura că acestea funcționează corect.
Ați învățat cum să instalați dispozitive computerizate, cum ar fi o sursă de alimentare PC. Este o realizare cu care vă puteți mândri! Deși instalarea unei surse de alimentare pentru desktop PC poate fi o provocare pentru începători, avem încredere că am făcut-o să fie destul de simplă.