SSD
SSD ? Ce este un SSD sau o unitate în stare solidă ?
SSD -urile sunt o progresie naturală ce a început odată cu stick-uri de memorie USB. Unitățile de stocare portabila pe USB au schimbat cu siguranță modul în care datele sunt partajate între oameni.
În prezent, există mult mai puțini oameni care mai inscripționeaza CD-uri și DVD-uri și se folosesc în general stick-urile USB pentru transferul de date. Această popularitate a survenit din cauza vitezei, fiabilității și capacităților de stocare mult mai mari. Deoarece rezultatul era asemănator dar și mult mai bun sub această formă, stick-ul USB a devenit baza dezvoltării unui nou tip de mediu de stocare. Acesta avea să înlocuiasca total ideea de hard disk.
Cum diferă un Hard Disk față de un SSD ?
În timp ce HDD-urile mecanice nu sunt în pericol să devină învechite față de SSD-uri, acestea sunt tehnologii complementare care funcționează foarte bine împreună. SSD-urile fără piese mobile oferă acces instantaneu la date și, în cel mai bun caz pentru un HDD rapid de mare capacitate, adică rate de transfer secvențiale, SSD-urile din generația actuală oferă o viteză de 3 până la 4 ori mai mare.
Când trecem la cel mai rău caz pentru hard disk, adică citirile aleatorii, SSD-urile se află într-o altă ligă. Din acest motiv, stocarea în masă este gestionată cel mai bine de hard disk-urile tradiționale, în timp ce programele, datele, tampoanele de lucru (scratch disk), fișierele swap și sistemele de operare accesate frecvent beneficiază mult de faptul că sunt instalate pe o unitate SSD.
Cât costă un SSD ?
La fel ca toate noile tehnologii, cei ce le vor cumpăra primii vor plătii prețul noii tehnologii. În timp ce costurile actuale per gigabyte ale SSD sunt în medie de 1 leu / GB, la SSD-urile de tip NVMe sunt de 2 lei / GB. Având însă un avantaj de viteza de 40X mai mare față de HDD-urile mecanice. In vreme ce Hard Disk-urile tradiționale ca preț au scăzut la 0,2 lei / GB.
Cum sunt utilizate SSD-urile cel mai bine.
Ce faci cu un SSD ?
Sarcinile cu intensitate de acces ridicată de pe unitatea de stocare cum ar fi încărcarea programelor și a sistemelor de operare sunt strălucirea SSD -urilor. Stocarea de fișiere video, filme, muzică și documente poate fi făcută pe un hard disk tradițional, deoarece acestea sunt de obicei accesate secvențial, adică un fișier la un moment dat. Când echilibrați costul de stocare cu performanța, cea mai bună valoare se obține prin plasarea sistemului de operare, a programelor, a bazelor de date și a datelor accesate frecvent pe SSD și a conținutului masiv de informație și poate accesat chiar mai rar pe un hard disk.
La ce să ne așteptăm când facem upgrade la SSD ?
Dacă sunteți obișnuiți să așteptați un minut-doua sau chiar mai mult după caz, pentru a încărca Windows 10, atunci un SSD poate fi de valoare inestimabilă pentru dvs. Specialitatea SSD constă în accesarea mai multor fișiere simultan. Atunci când este solicitat un hard disk mecanic pentru a accesa mai multe fișiere simultan, acesta trebuie să mute fizic capul sau capetele de citire peste platane și să se poziționeze pe pista unde sunt stocate datele. Procesul de repoziționare a capetelor de multe ori pentru diferite fișiere necesită timp și această latență combinată cu viteze mai mici de citire face o diferență vizibilă în comparație cu un SSD.
Trecerea la o unitate SSD face ca sistemul să fie mult mai receptiv la comenzi în comparație cu un hard disk mecanic. Încărcarea aplicațiilor mari precum Photoshop, Dreamweaver, Outlook sau jocuri poate dura destul mult timp pe un HDD. În timp ce programul este încărcat apelând la informația din bibliotecile sale de link-uri dinamice, fișiere de aplicații asociate, acest lucru întârzie afișarea sa vizuală și completă pe display, pentru ca apoi utilizatorul să-și înceapă lucrarea.
Cum faci upgrade la SSD ?
Procesul de trecere la un SSD implică mai multe variante în ceea ce privește sistemul de operare:
- Reinstalarea sistemului de operare pe noul mediu de stocare, SSD
- Clonarea partiției principale care conține sistemul de operare și fișierele de program pe SSD
- Clonarea întregului hard disk, dacă SSD-ul are o capacitate de stocare mai mare decât a HDD. In cazul în care sunt egale ca si capacitate, Hard Disk-ul actual nu trebuie să fie ocupat în totalitate.
Care este cel mai bun SSD pentru sistemul meu ?
Când căutați orice tip de upgrade la sistemul dvs., vă rugăm să consultați un Tehnician IT, care va evalua sistemul dvs. actual și vă va sfătui despre cea mai bună variantă de upgrade, ținând cont de hardware-ul dvs. actual, de utilizarea sa viitoare și de bugetul disponibil.
Avantajele unui SSD
Mulți oameni nu sunt încă familiarizați cu semnificația exactă și funcțiile specifice ale unui SSD. Cu toate acestea, profesioniștii IT îl înțeleg foarte bine datorită multiplelor sale aplicații. Pentru a afla mai multe despre SSD și nenumăratele sale beneficii, ați ajuns în locul potrivit. Citiți pur și simplu, ca pură cultură generală. Următoarele informații despre unitățile SSD vă vor face să conștientizați superioritatea unui SSD față de orice alt dispozitiv de stocare a datelor.
Unitățile în stare solidă, cunoscute și sub numele de SSD, sunt un gadget de stocare care stochează informații nevolatile cu ajutorul memoriei în stare solidă. Această memorie constă din componente electronice care se bazează pe semiconductori. Deoarece aceste unități nu au piese în mișcare, acestea contribuie la reducerea riscului de defecțiuni mecanice. De asemenea, nici acestea nu sunt indestructibile sau nu se vor strica niciodată. Ele vor fi mai vulnerabile șocurilor provocate de tensiuni fluctuante, șocuri extreme sau contact cu lichidele. Aceste SSD-uri sunt destul de similare cu o memorie RAM a computerului care există deja în laptopuri sau în unități centrale de tip Desktop PC.
Tehnologia de stocare a datelor pe chip este întâlnită mult mai înapoia apariției unităților SSD pentru laptop sau PC, la telefoanele mobile. Agenda telefonica, SMS-urile, MMS-urile, rudimentarul sistem de operare, joculetele precum Snake la Nokia, pe ce erau stocate?
Deși utilizarea unităților în stare solidă SSD în computerele și serverele pentru întreprinderi și consumatori a crescut rapid în ultima perioadă, tehnologia SSD există de mulți ani. De acum banala unitate flash USB sau USB Stick folosește aceeasi tehnologie. SSD-urile deși se aseamănă leit, folosesc stocarea datelor într-un cip de memorie flash NAND și nu conțin piese în mișcare în comparație cu HDD. De asemenea, cum ați regăsit anterior în text, memoria RAM (memorie cu acces aleatoriu), SSD-urile sunt construite practic pe arhitectura RAM, dar conțin mult mai mult spațiu de stocare a datelor iar informația rămâne pe cip nu este eliberată.
Care sunt diversele beneficii ale unui SSD ?
Pentru a răspunde la această întrebare, iată principalele motive pentru care acestea sunt extrem de solicitate în piața IT:
Vă îmbunătățește boot-up-ul și timpul de acces și pornire a programelor, sau rapiditatea căutări de fișiere – înseamnă că, puteți lucra instantaneu în câteva secunde. SSD-urile sunt, de asemenea, de 5 ori mai rapide în comparație cu alte dispozitive.
De asemenea, sunt mult mai rapide atunci când vine vorba de compilarea fișierelor în comparație cu HDD-ul.
SSD -ul vă este de ajutor în reducerea consumului de energie, respectiv mărirea timpului de purtare a bateriei.
SSD necesită mai puțină energie în comparație cu orice dispozitiv. De asemenea, pot adăuga în medie 30-60 de minute la durata de viață a bateriei. Veți fi mai eficienți și în timp util.
SSD suportă multitasking și reduce timpul în editarea video. SSD gestionează programe diferite în același timp. Înseamnă că puteți urmării conținut video, decupa imagini și încărca hărți în jocuri cu lejeritate, fără a avea probleme de randare.
SSD -urile pot fi transportate oriunde. Dacă aveți nevoie să finalizați sarcinile din mers, puteți folosi un laptop cu SSD oriunde doriți. Pentru că nu le afecteaza vibrațiile, temperatura și șocurile mecanice, sunteți liberi să le folosiți în diferite locuri și condiții.
Durabilitatea unui SSD. SSD poate susține o presiune mai mare comparație cu unitatea de disc tradițională. De asemenea, sunt mai silențioase și cântăresc mai puțin decât clasicele HDD.
Datele SSD pot fi citite instantaneu, deoarece unitatea nu are părți în mișcare (capul de citire și platanele unui HDD). SSD poate crește, de asemenea, ratele de citire / scriere din cauza lipsei de întârziere mecanică.
Ca urmare, toate aceste beneficii conduc la o productivitate mai bună.
Dacă doriți să experimentați avantajele unui SSD, ar trebui să știți și faptul că SSD -urile nu sunt destul de scumpe în comparație cu orice hard disk obișnuit. Dacă ar fi să comparăm ca preț, fată de un HDD ce trebuie înlocuit în caz de defectare, vom lua la aceiași bani un SSD la jumătate din capacitatea de stocare a unui HDD, dar mai rapid de 10x.
SSD -urile sunt perfecte pentru activitatea dvs. zilnică, așa că, fără să încapă discuție, ar trebui să folosiți și dvs. unul.