iunie 14, 2024
hard disk

hard disk

Hard Disk Drive – HDD

Definiția unui hard disk

Hard Disk Drive – HDD este pur și simplu o componentă din sistemul dvs., care stochează permanent datele dvs.

Ce se întîmplă atunci când doriți să căutați un anumit document sau să vă uitați la imaginile dvs. din vacanță?

Sistemul de operare al computerului le localizează pe hard disk le accesează la comanda dvs. de a le deschide spre vizualizare sau editare și astfel le afișează pe monitor.

O definiție simplă a unui hard disk este un dispozitiv compact care are capacitatea de a stoca date digitale pe discuri magnetice autonome, numite platane. Acestea sunt scrise și citite de un cap special de la capătul unui braț care funcționează foarte asemănător cu un pickup.

hard disk drive

HARD DISK DRIVE

Dacă vă imaginați în minte un pickup vechi, cu acel ac la capătul unui braț care reda muzica pe măsură ce discul se rotea. Piesa din discul fix care citește datele este poziționată extrem de aproape de plaanul rotativ și se deplasează foarte repede de la stânga la dreapta sa identificând unde sunt datele necesare în acel moment transmitându-le către RAM si CPU.

Când utilizați un laptop sau un computer desktop și faceți dublu clic pe un folder pe care doriți să îl deschideți, sistemul de operare, cum ar fi Microsoft Windows 10. Această comandă va spune de fapt discului fix că ar dori să vadă conținutul respectivului folder pe care ați făcut dublu click.

Platanul din hard disk trebuie să își înceapă rotația, iar capul de citire/scriere să se poziționeze din locul de parcare deasupra discului dur (platan) și să identifice toate fragmentele datelor stocate magnetic pe hard disk. Fragmentarea fiind altă caracteristică a unui Hard Disk. Apoi să le trimită către sistemul de operare, astfel încât Windows 10 să poată afișa conținutul folderului pe monitorul computerului (Desktop PC) sau display-ul laptopului.

hard disk drive HDD
hard disk drive HDD

Acum, aceasta este o definiție de bază a unui hard disk în acțiune, deoarece în realitate există multe componente implicate în acest proces, cum ar fi CPU (Unitate centrală de procesare), RAM (Random Access Memory), magistrala de date de pe placa de bază etc.

Practic, hard diskul doar stochează toate informațiile brute, cum ar fi documente, imagini și filme, programe, sistem de operare. Când computerul în sine este oprit și, eventual, este pornit din nou, datele de pe hard disk rămân intacte exact așa cum ar fi de așteptat.

Hard Disk-ul este un mediu de stocare permanentă

Aceasta se numește stocare permanentă. Datele vor rămâne intacte pe hard disk până când utilizatorul computerului șterge datele stocate permanent sau distruge hard diskul pentru eliminare definitivă. Fără această componentă importantă a sistemului nu ar exista nicio modalitate de a stoca permanent cantități mari de date spre a fi folosite sau refolosite la nevoie.

Hard disk-ul este, de asemenea, denumit adesea un disc fix, deoarece odată ce este montat în interiorul unui desktop, al unei carcase externe sau al unui computer laptop, nu este nevoie să îl scoateți. Dacă vă gândiți la un CD (Compact Disc) sau un DVD (Digital Video Disc), Stick-uri USB, sau chiar Hard Diskuri însă externe.

Hard Diskul poate fi utilizat ca și mediu de stocare portabil

Fiecare dintre acestea este capabil să stocheze tot permanent date digitale, dar evident că nu sunt în nici un fel considerate fixe ci portabile. De asemenea, depind de o unitate optică in cazul CD-DVD și de un adaptop in cazul HDD Extern pentru ca datele lor să fie citite de un computer. În cazul unui computer de tip laptop, hard disk-ul este cu siguranță portabil, dar discul în sine rămâne fixat în siguranță în laptop.

DORADO SYSTEMS®

Service Laptop & PC

2.262 Vizualizari