martie 29, 2024
memoria RAM

cum se monteaza memoria RAM pe placa de baza

Memoria RAM

Memoria RAM este necesară fiecărui echipament IT. Fie că este un computer de tip desktop PC, fie că este un laptop, telefon mobil sau tabletă, trebuie să aibă memorie cu acces aleatoriu pentru a funcționa.

Termenul internațional de Random Access Memory (RAM). Memoria RAM pentru computere este diferită de memoria de stocare, respectiv cazul hard diskului. În timp ce hard diskul este locul în care datele sunt stocate permanent chiar și atunci când computerul este oprit, RAM este locul în care sistemul de operare, aplicațiile și fișierele sunt încărcate la pornirea computerului iar utilizatorul final le folosește pe parcursul sesiunii de lucru pe PC.

memoria RAM

Memoria RAM ca și capacitate totală

Numărul și dimensiunea programelor și fișierelor care pot fi încărcate în memoria RAM pentru computere în același timp, depinde în mod direct de dimensiunea memoriei RAM. Cu cât memoria RAM este mai mare, cu atât puteți rula mai multe programe simultan. Deci, atunci când începeți să experimentați deteriorarea vitezei sau înghețarea regulată a computerului atunci când lucrați pe computer, este posibil să aveți o problemă de capacitate RAM. În acest caz, aveți nevoie ca memoria RAM să fie suplimentată. Adaugarile de cantitate la memoria RAM totală, îmbunătățește performanța generală a computerului.

Memoria RAM ca și capacitate totală

Dacă începeți să utilizați computerul pentru a efectua sarcini care necesită un program mare sau care generează sau manipulează fișiere voluminoase, cum ar fi designul grafic și editarea video, atunci mai multă memorie RAM ar ajuta. În mod similar, dacă trebuie să rulați frecvent mai multe aplicații simultan, atunci se recomandă instalarea mai multor plăcuțe de RAM, sau de o capacitate mai mare.

În general dacă în timp nu actualizați memoria RAM ca și cantitate totală, computerul va răspunde greu sub presiunea proceselor de sistem și, în cel mai rău caz, se poate prăbuși, ducând la pierderea datelor importante.

Memoria RAM virtuală

Nevoia de mai multă memorie RAM pentru computere poate fi mai bine înțeleasă, examinând ce se întâmplă ori de câte ori memoria RAM este umplută cu programe și fișiere deschise în prezent. În astfel de cazuri, dacă utilizatorul final apelează încă un alt fișier sau aplicație, procesorul computerului marchează și desemnează o anumită porțiune a hard diskului ca memorie virtuală și încarcă noul fișier sau aplicație acolo.

Memoria virtuală servește ca o extensie a memoriei RAM pentru computere. Dar există o problemă majoră – memoria hard diskului este mult mai lentă decât memoria RAM. Deci, chiar dacă memoria virtuală poate mări capacitatea memoriei RAM, viteza de citire și scriere a datelor în memoria virtuală neagă orice astfel de avantaj, încetinind totuși computerul în general, mai ales dacă există procese încărcate pe memoria RAM care depind de procesele sau datele încărcate pe memoria virtuală.

Prin urmare, actualizarea cantității totale, memoria RAM este mai eficientă decât bazarea sau alocarea de memorie virtuală suplimentară pe hard disk. Aplicațiile și fișierele interdependente pot fi încărcate simultan, iar interdependența va avea un impact minim asupra timpului de răspuns și a vitezei generale a computerului.

memoria RAM pentru laptop SODIMM

Memoria RAM este esențială

Este una dintre cele mai importante componente din interiorul unui computer. Memoria RAM este memoria de lucru a computerului. Acesta servește ca o punte între unitatea de hard disk (HDD) și procesor (CPU). Când faceți dublu clic pe un program, acesta este mai întâi înărcat în RAM și apoi este manipulat în acesta. RAM-ul este considerat un tip de memorie volatilă, deoarece atunci când procesul a dispărut, la fel sunt și datele legate de acel proces dispar din memoria RAM. De aceea, trebuie să vă salvați frecvent munca atunci când lucrați în Microsoft Word sau în orice alt program similar.

Când vă gândiți să actualizați memoria RAM a computerului, trebuie să luați în considerare mai întâi câteva lucruri:

Memoria RAM diferă în funție de ce fel de placă de bază aveți?

Există multe tipuri de plăci de bază, fiecare cu caracteristici și standarde diferite. Placa de bază este cea care determină ce fel de memorie și câtă memorie puteți avea. Una dintre componentele de bază care au un rol cheie în determinarea vitezei și dimensiunii memoriei pe care o poate suporta o placă de bază este Front Side Bus (FSB).

FSB (Front Side Bus)

Front Side Bus este puntea dintre CPU și RAM. Să spunem că FSB funcționează la o viteză de 1333 MHz. Dacă modulele RAM funcționează la o viteză mai mare decât aceasta, acestea vor fi limitate la această valoare. Acest lucru se poate întâmpla dacă cumpărați un modul de memorie care este prea nou pentru un anumit tip de placă de bază. Aceasta nu este o problemă care se întâmplă frecvent astăzi, deoarece FSB și modulele de memorie au diferite viteze pe care le pot acomoda și își ajustează astfel viteza în funcție de viteza FSB dictată de placa de bază.

Marca și modelul plăcii de bază

Dacă nu știți ce fel de viteze acceptă placa dvs. de bază, puteți citi pe cutia plăcii de bază sau pe cărticica din acea cutie apoi accesa online site-ul web al producătorului plăcii de bază și căutând placa dupa model. Dar dacă nu mai veți sau nu ați avut niciodată cutia sau cartea, puteți identifica marca și modelul, deschizând carcasa computerului.

Marca și modelul va fi întotdeauna imprimat și pe placa de bază, de regulă la mijlocul acesteia. Marca și modelul vor fi imprimate in zona dintre soclul de procesor si slotul de placa video, RAM sau între sloturile video PCI Express. Versiunea plăcii de bază se va afla pe marginea plăcii lîngă unul din colțurile sale. Versiunea plăcii de bază este necesară la identificarea precisă în vederea rescrierii sau upgrade-ului informațiilor BIOS.

Sloturile RAM sunt pentru un singur canal, dual sau triplu.

Single-channel înseamnă că placa de bază poate accesa câte un modul RAM odată. În acest tip de canalizare, nu contează ordinea în care puneți modulele RAM în sloturile lor. Dacă plăcile de bază acceptă dual-channeling, trebuie să puneți modulele RAM în perechi. Fiecare pereche ar trebui să aibă aceeași dimensiune, aceeași viteză și chiar aceeași marcă.

Dacă faceți acest lucru, placa de bază poate accesa două module RAM în același timp. Dacă nu faceți acest lucru, placa de bază nu va accesa două module RAM în același timp și va funcționa la viteza celui mai lent modul RAM. În tripla canalizare trebuie să combinați 3 module RAM. Dacă există 4 sloturi și puneți un al patrulea modul RAM în plus față de 3 pentru triplă canalizare, tripla canalizare va fi întreruptă și vor funcționa la cea mai mică viteză.

Tehnologia RAM

Fiecare tehnologie are viteze diferite, cerințe de tensiune, poziții de notch (cheia de delimitare, acea fantă din zona contactelor). Există multe tehnologii, cum ar fi DDR, DDR2, DDR3, DDR4, fiind cele mai recente și cele mai rapide.

DDR2 este mai lent. DDR este o tehnologie și mai veche. În zilele noastre, este rareori vândut și există și trebuie să fiți conștienți de asta dacă placa de bază are acest tip de tehnologie. Puteți găsi ce tip de tehnologie acceptă modulele RAM sau modulul urmărind modulul RAM în sine. Uneori este imprimat pe eticheta modulul RAM. DDR, DDR2,3,4 sau PC 2, PC 3.

Există o mulțime de tipuri diferite de memorie pentru computer. Pentru oricine nu a petrecut ani de zile studiindu-i, poate părea o mulțime de informații. Cu siguranță, memoria computerului este complicată, dar cunoștințele nu sunt la fel de inaccesibile pe cât crede majoritatea.

De când există memoria RAM

Memoria RAM fost proiectată și utilizată pentru prima dată în 1949, deși arăta mult diferit pe atunci. Chiar și în 1949, când ecranul computerului personal era un ideal științifico-fantastic, memoria RAM a fost esențială în funcționarea unui computer.

Memoria RAM permite stocarea datelor în orice ordine, iar computerul să le acceseze în orice ordine. Înainte de memoria RAM, computerele trebuiau să urmeze un șir de date fără legătură de fiecare dată când doreau să acceseze ceva. RAM-ul este utilizat în computerele moderne ca memorie pe termen scurt și stocare a datelor.

Este o memorie flash, deci poate fi rescrisă de câte ori este nevoie. Deoarece este o formă volatilă de stocare a datelor, necesită o alimentare constantă. Această alimentare constantă înseamnă că are timpi de acces mult mai rapizi decât memoria nevolatilă, ca în cazul memoriilor de stocare de programe și fișiere (HDD, SSD).

Memoria RAM de tip DDR

Un alt tip de RAM este RAM DDR. DDR înseamnă Double Data Rate. RAM DDR este de două ori mai rapid decât versiunile vechi de RAM. Ceea ce majoritatea oamenilor consideră astăzi RAM este de fapt RAM DDR, care a fost lansată pentru prima dată în iunie 2000. Și în 2003, chiar și asta a fost îmbunătățită cu RAM DDR2, care este chiar mai rapidă decât RAM DDR.

Modulul de memorie RAM de tip DIMM

DIMM înseamnă Dual Inline Memory Module. Un DIMM este esențial un tip de stick de memorie RAM. Denumirea Dual In-line vine de la principala diferență fizică față de SIMM și anume că DIMM are două linii de conectori pe fiecare parte a modulului, rezultând o dublă linie de contact.

In general, calculatoarele folosesc memorie RAM Non ECC Unbuffered.

În cazul laptopurilor, memorile RAM sunt Non-ECC Unbuffered si se numesc SODIMM. Dimensiunile acestora sunt aproximativ reduse la jumatate din cea a memoriilor RAM pentru calculatoare Desktop PC și servere.

  • SO-DIMM cu 72 pini – pentru FPM DRAM și EDO DRAM
  • DIMM cu 100 pini – utilizat pentru imprimante SDRAM
  • MicroDIMM cu 144 pini – pentru SDRAM în notebook
  • SO-DIMM cu 144 pini – folosit pentru SDR SDRAM în laptop
  • DIMM cu 168 pini – pentru SDR SDRAM, are o crestătură laterală și două crestături de-a lungul zonei de contact
  • MicroDIMM cu 172 pini – utilizat pentru DDR SDRAM în notebook
  • DIMM cu 184 pini – utilizat pentru DDR SDRAM, două crestături laterale și una de-a lungul zonei de contact, între pinii 52 și 53
  • SO-DIMM cu 200 de pini – utilizat pentru DDR SDRAM și DDR2 SDRAM în laptop
  • SO-DIMM cu 204 de pini – utilizat pentru DDR3 SDRAM în laptop
  • MicroDIMM cu 214 de pini – utilizat pentru DDR2 SDRAM în notebook
  • DIMM cu 240 de pini – utilizat pentru DDR2 SDRAM, două crestături pe fiecare parte și una în apropiere de centrul zonei de contact (între pinii 64/65 pe față și 184/185 pe spate)
  • DIMM cu 240 de pini – DDR3 SDRAM și FB-DIMM DRAM, două crestături pe fiecare parte și una în apropiere de centrul zonei de contact (între pinii 48/49 pe față și 168/169 pe spate)
  • MiniDIMM cu 244 de pini – utilizat pentru DDR2 SDRAM
  • SO-DIMM 260 pini – utilizat pentru DDR4 SDRAM în laptop
  • DIMM cu 288 de pini – utilizat pentru DDR4 SDRAM, cu o grosime mai mică, crestătura se află într-o locație diferită de cea de pe un modul DDR3.

Toate aceste memorii au o singură crestatură. Nici una nu se potrivește într-un alt slot, în afara de cel destinat pentru memoria RAM, indiferent de pozitia sa pe placa de bază.

Cum arată și cum se instalează memoria RAM pentru computer desktop

Deconectați toate conexiunile din spatele carcasei și puneți carcasa pe o masă sau birou cu placa de baza în sus.

Înainte de a efectua un upgrade sau a umbla asupra componentelor interne, este important să vă asigurați că toate conexiunile sunt scoase pentru a preveni deteriorarea prin descărcări statice sau scurt circuit. În funcție de modelul particular de computer, veți determina modul în care obțineți acces la placa de bază pentru a efectua operațiunile. Vă rugăm să verificați manualul despre cum aveți acces la modulele RAM, în cazul carcaselor PC branduite.

Asigurați-vă că interiorul computerului este curat și lipsit de praf, eventual realizați o curătare de praf în prealabil.

memoria RAM pentru desktop pc

Deși acest lucru nu este atât de important, vă recomandăm să faceți o curățare bună a părților interne ale computerului pentru a vă asigura că va funcționa fără probleme cu noua actualizare a cantității de memorie RAM. Vă sugerez să îndepărtați praful din unitate, deoarece acesta va cădea de pe module înăuntru slotului și va putea obstrucționa contactul. În timp ce efectuați curățarea internă a componentelor, nu ezitați să curățați și ventilatoarele unității.

Cum arată si cum se instalează memoria RAM pentru laptop

Dacă laptopul funcționează lent, ar putea însemna că aveți nevoie de o actualizare a memoriei laptopului. Sistemele de operare, software-ul și fișierele multimedia devin din ce în ce mai mari și mai înfometate, ceea ce poate împiedica chiar și unele dintre cele mai noi computere.

memorie ram laptop SODIMM
memorie ram laptop SODIMM

Actualizarea memoriei în laptop este una dintre cele mai simple și mai rentabile modalități de îmbunătățire a performanței laptopului. Totuși, mulți proprietari de laptopuri se feresc de orice upgrade de memorie din mai multe motive, cum ar fi lipsa de cunoștințe, probleme de garanție, teama de a-și distruge laptopurile, probleme de compatibilitate etc.

Întoarceți laptopul închis, cu carcasa inferioară în sus, practic capacul display-ului în jos, și scoateți mai întâi bateria. Folosind șurubelnița, scoați șuruburile laptopului. Deschideți partea din spate a laptopului. În funcție de modelul dvs., este posibil să aveți nevoie de o șurubelniță cruce subțire. Dacă aveți un laptop sau notebook, sloturile de memorie sunt uneori amplasate sub tastatură. Este ideal să vă verificați manualul pentru a localiza memoria RAM a laptopului.

Prima sarcină este să eliminați vechea memorie de laptop și verificați eticheta, care este cel mai sigur mod de a vă asigura că memoria de înlocuire a laptopului ca tip este identică și că va funcționa. Folosiți degetele mari sau două degete pentru a apăsa simultan pârghiile de blocare a slotului de memorie înspre exterior, exact ca și la desktop, în exemplul anterior. Aici executați încet, astfel încât memoria RAM a laptopului să nu sară din slot, deoarece memoria RAM pentru laptop este montată în unghi închinat.

După ce reașezați în același unghi înclinat noul modul de memorie RAM, împingeți-l usor în slot, api apăsați pe el pentru a se fixa în clemele laterale. Este o operațiune ce trebuie a fi executată fără prea multe dificultăți.

Înainte de a închide carcasa, puneți bateria și porniți laptopul pentru a vedea dacă noua memorie a computerului este instalată corect și este recunoscută în BIOS. Îl veți vedea pe ecranele de pornire accesând BIOS-ul sau îl puteți verifica cu ușurință intrând în „Computerul meu” sub proprietăți – dacă lăsați laptopul să pornească în Windows 10. Dacă totul este în regulă, puteți opri laptopul și să îi puneți carcasa sau capacul de vizitare RAM / HDD-SSD la loc.

Localizați sloturile de instalare pentru memoria RAM

cum se monteaza memoria RAM pe placa de baza

Sloturile în care este amplasată memoria RAM se află de obicei în apropierea procesorului. Aceste sloturi pot veni ca 1 pereche sau 2 perechi de 2. Aceste sloturi sunt ușor identificabile prin lățime îngustă și cleme mici de ambele părți.

Lansarea procedurii de instalare pentru memoria RAM

Odată ce sloturile sunt localizate și aveți memoria potrivită în mână, este timpul să instalați memoria RAM. Procesul de scoatere a modulelor de memorie RAM este coborârea clipsurilor mici de pe ambele părți, prin impingere către exterior. Modulul sau placuța de memorie RAM ar trebui să sară efectiv 2-3 milimetrii din slot pentru a fi îndepărtat ușor cu mâna. Nu smulgeți, nu aplicați forță. Este posibil sa nu fi reușit desprinderea și veți deteriora slotul sau modulul RAM.

Așezarea modulului RAM pentru instalare

Asigurându-vă că aveți modulul RAM aliniat corect, asigurați-vă că sunt deblocate clipsurile, respectiv în poziția jos ca niste brațe deschise, înainte de a continua să plasați memoria RAM în orificiul slotului. Vă sugerez să introduceți mai întâi o parte până când auziți un mic clic, apoi să faceți presiune pe cealaltă parte până când auziți cel de-al doilea blocaj. Atenție la cheița de poziționare.

Reconectați computerul

Acum puteți pune computerul la locul lui și puteți reconecta toate accesoriile și conexiunile de alimentare. Porniți computerul. Ar trebui să recunoască noua adăugare de memorie RAM și să pornească în continuare în sistemul de operare, lund ca referință Windows 10.

Memoria RAM integrată sau dedicată

Memoria VRAM – Memoria RAM dedicată plăcilor grafice

Memoria VRAM

Memoria Video RAM ce vine din termenul internațional de Video Random Access Memory (VRAM) este o memorie integrată. Terenul de integrat se referă la faptul că nu se scoate de pe placă, nu se înlocuiește si nu se poate upgrada, respectiv nu se găsește la magazin, spre a fi achiziționată și montată în sistem.

Memoria video este memoria RAM instalată pe o placă video sau pe o placă de baza de laptop ce are un chip video dedicat. Memoria VRAM tot o formă volatilă de memorie. Memoria video plasează mai întâi o imagine în secvența pe care ar putea să o ruleze într-un buffer de cadre, și este o formă de bitmap. Imaginea este apoi afișată pe ecran așa cum o vedem fie sub formă de imagine, fie sub formă de film.

Cantitatea de memorie video disponibilă pe placa video este un factor important pentru modul în care imaginea este vizualizată de utilizator. Aceasta este cea care determină rezoluția maximă și adâncimea de culoare a filmului.

Odată ce acest lucru este cunoscut, este ușor de văzut cum au evoluat plăcile video de la culorile simple într-o serie de culori disponibile cu rezoluție diferită. Dacă acea cantitate de memorie VRAM de pe placa video este mică, atunci rezoluția și adâncimea de culoare a imaginii rezultate vor fi reduse. Dacă persoana care utilizează memoria video dorește o rezoluție ridicată, atunci este nevoie de o cantitate mai mare de memorie dedicată.

4.972 Vizualizari